Ring legevakten før du kommer: tlf 116 117
Telefon: 116 117
Adresse: Harald Pedersensgate 9, 3184 Horten
Emergency services for minor injuries and common medical conditions, call: 116 117.
Hva kan du få hjelp til på legevakten:
- Råd og veiledning på telefon
- Behandling av akutte skader og sykdom
- Behandling av akutt forverring av kroniske sykdommer
Åpningstider
Legevakten er åpen hele døgnet - alle dager.
Hverdager kl. 08-16: Har du fastlege i byen – ring ditt fastlegekontor. Du skal alltid henvende deg til fastlegen din når det gjelder: sykemelding, utredning, vaksine, resept fornying og varige plager uten akutt forverring.
De som ikke har fastlege i kommunen (eller nabokommuner) kan få hjelp på legevakten. Ring 116 117
På legevakten
Sykepleierne på legevakten vurderer helsetilstanden din og gir profesjonelle råd.
For å kunne hjelpe deg på best mulig måte trenger legevakten disse opplysningene:
- navn
- fødselsnummer
- adresse
- hvorfor du henvender deg
- tidligere sykdommer
- hvilke medisiner du bruker
- hvilken fastlege du har
- har du frikort
Husk å ta med eventuell medisinliste og frikort når du møter opp på legevakten.
Munnbind
Vi følger de nasjonale reglene for munnbind. Barn under 12 år trenger ikke bruke munnbind. Les mer om dette på helsenorge.no.
Ventetid
Ved ankomst til legevakten vil sykepleier vurdere ditt helseproblem ut i fra en prioriteringsskala som er utarbeidet for legevakter. De mest alvorlige tilstandene blir behandlet først. Hvis du må vente, er det fordi andre trenger hjelpen raskere. Vennligst henvend til til personalet hvis din tilstand forverres mens du venter.
Legevaktsentral / ring og spør oss på 116117
Ring og spør oss dersom du er usikker. Vi er her for å hjelpe deg. Sammen kan vi finne ut hvilken hjelp du trenger. For å kunne hjelpe deg, trenger vi informasjon om deg og tilstanden din og eventuelle faste medisiner.
Det er egenandel på konsultasjoner på legevakta. Vi ønsker at du betaler med kort, prisliste.
Legevakta skal prioritere sykdommer og skader som ikke kan vente med legetilsyn til neste virkedag. Derfor vil ikke legevakta ta seg av oppgaver som sykmeldinger, reseptfornyelse, helseattester eller utredning og oppfølging av kroniske sykdommer. Dette får du dessuten best hjelp til av fastlegen som kjenner bedre til din helsetilstand og sykehistorie.
Ved plutselige og tragiske hendelser som rammer enkeltpersoner eller familier kan det være nødvendig med psykososial førstehjelp. Slike hendelser kan være alvorlige ulykker, voldtekt forsvinninger, livstruende hendelser og lignende.
På dagtid (kl 8-16) vil fastleger, familiehuset, mottaksteam og andre være tilgjengelige for å gi psykososial førstehjelp. Skjer hendelsen utenfor normal arbeidstid vil legevakten hjelpe deg med å komme i kontakt med hjelpeapparatet.
Har du blitt utsatt for overgrep?
Overgrepsmottaket i Vestfold er et tilbud for kvinner og menn over 14 år, som nylig har vært utsatt for seksuelt overgrep, voldtekt, voldtektsforsøk eller lignende seksuelle krenkelser. Overgrepsmottaket tilbyr akutt behandling og rådgivning. Tilbudet er gratis og åpent hele døgnet. Tilbudet er uavhengig av politianmeldelse. Alle som arbeider her har taushetsplikt. Du kan ringe overgrepsmottaket hele døgnet alle dager: 116 117
For å få hjelp ved ulykker, samfunnskriser, trusselsituasjoner og lignende, er det fortsatt nødetatene politi, brann og ambulanse du må kontakte.
Oppfølging
All oppfølging skal gjøres hos fastlegen. Alle bør derfor skaffe seg tilknytning til en fastlege i kommunen de tilhører. Legevakten sender epikrise til din fastlege.
Drosje til og fra legevakten
Er det medisinske grunner til at du har krav på drosjerekvisisjon til eller fra legevakten, skal dette avklares med lege i forkant av reisen. Reisen skal i tillegg bestilles av helsepersonell på legevakten.
Bestiller du selv drosje til og fra legevakten, må du selv betale for denne. Du kan da søke refusjon ved å sende reiseregning til:
Helseforetakets senter for pasientreiser ANS
Postboks 2533 Kjørbekk
3702 Skien
Reiseregningen må inneholde en oppmøtebekreftelse. Rimeligste reisemåte vil da bli refundert hvis kravene tilfredsstiller vilkårene i pasient- og brukerrettighetslovens § 2-6.
Se også www.pasientreiser.no for informasjon om pasientreiser. Her kan du laste ned reiseregningsskjema.
Lydopptak
Når du ringer til legevakten vil samtalen bli tatt opp. Dette blir gjort for å sikre at du som innringer får riktig hjelp. Opptaket vil også benyttes i arbeidet med å kvalitetssikre legevakttjenesten, som ved opplæring av ansatte ved legevakten. Du har rett til å motsette deg at opplysningene om deg brukes i opplæring av ansatte. Dersom du ønsker motsette deg, eller ønsker mer informasjon om hvordan opptaket blir behandlet, kan du ta kontakt med legevakten.
Tilbakemeldinger
Vi tar alle tilbakemeldinger på alvor. Tilbakemeldingen bør være skriftlig og sendes til:
Horten kommune v/legevakten
Postboks 10, 3191 Horten
Det er ikke anledning til å sende sensitiv informasjon på e- post, men du kan benytte E-dialog.
Har du luftsveissymptomer eller søker du informasjon om å bli koronatestet så finner du mer informasjon her.
Ønsker du å klage på helsetjenesten i kommunen klikk her.