Ernæring

Bilde av lite barn som lager mat

 

 

Barn er avhengige av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer. Helsestasjonen følger ”Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring” fra Helsedirektoratet.

Ammekyndig helsestasjon

Helsestasjonen i Horten er sertifisert som Ammekyndig helsestasjon. Det betyr at helsesykepleierne og jordmødrene har gjennomført Ammekurs trinn 1 – 4 ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA). Ta kontakt med helsestasjonen for ammeveiledning.

Amming og morsmelk

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D- vitamin, dersom barn og mor trives med det. Det kan være fint og praktisk å amme, men det kan også oppleves vanskelig og overveldende, spesielt i begynnelsen. Etter fødsel tilbyr både jordmor og helsesykepleier ammeveiledning. Vi følger retningslinjer fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Du vil også finne nyttig informasjon og oppdatert kunnskap på Ammehjelpen sin nettside og hos Helsedirektoratet.

Les om amming og legemidler her. Kveldsuro de første ukene er det mange foreldre som beskriver.

Morsmelkerstatning

Av ulike grunner så er det ikke alle mammaer som ønsker eller som kan amme barnet sitt. Det kan også være behov for tillegg til morsmelken. Da må barnet få morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning kan gis fra fødselen av og brukes i hele første leveår.

Tilskudd av vitamin D

Barn som ammes behøver tilskudd av D-vitamin og bør få D-vitamindråper fra de er ca. 1 uke gamle. Barn som delammes bør også få tilskudd av D-vitamin i form av D-vitamindråper, kontakt helsestasjonen for råd om dette.

Tran anbefales til alle barn fra 1 års alder.

Introduksjon av fast føde

Når spedbarnet har fylt seks måneder, trenger det mer mat enn kun morsmelk/ morsmelkerstatning for å dekke behovet for energi og næringsstoffet. Noen barn har behov for fast føde enda tidligere. Les mer om introduksjon av fast føde her: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/mat-for-barn/fast-fode-til-babyen

Helsedirektoratet har også laget brosjyren ”Mat og måltider for spedbarn”, last den ned her: https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/mat-og-maltider-for-spedbarn

Melk

Melk gir barna kalsium, proteiner, jod, fosfor og B- vitaminer B2 og B!”. Kalsium er nødvendig for normal vekst og utvikling av ben hos barn, og melk og meieriprodukter er den største kalsiumkilden i det norske kostholdet. Barn bør ikke drikke kumelk før de er 12 måneder gamle. Hvorfor er det egentlig sånn? Og gjelder det for alle meieriprodukter? Her får du svarene: https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Gravide-og-ammende/Kosthold-for-barn-0-3-aar/Naar-kan-barn-begynne-aa-drikke-melk

Nyttige lenker:

Kontakt

 • Horten Kommune
  Postboks 10,
  3191 HORTEN
 • Besøk
  Teatergata 11
  3187 HORTEN
 • Telefon
  33 08 50 00
 • E-post
  postmottak@horten.kommune.no
 • Åpningstider
  Hverdager kl. 08.00-15.00,
  onsdager kl. 08.00-14.00
 • Organisasjonsnummer
  964 951 284