Vær trygg på soppen du plukker

Matsopp og giftig sopp kan vokse side om side. Giftinformasjonen (FHI) anbefaler å ta soppkurs eller bruke digitale eller fysisk soppkontroll for å unngå forgiftning. Informasjon finnes også på flere språk, fordi erfaring viser at mange forgiftninger skjer blant personer med utenlandsk bakgrunn.

Flere blir forgiftet hvert år etter å ha spist sopp de trodde var trygg - mange av de som blir forgiftet har utenlandsk bakgrunn. Det er lett å forveksle sopparter og det er derfor veldig viktig å kontrollere soppen man sanker før man spiser den. Enkelte sopper kan gi alvorlig skade på lever eller nyrer dersom de spises, og i verste fall kan behandling som dialyse eller transplantasjon bli nødvendig.

Mye av informasjonen om soppforgiftning er oversatt til flere språk, slik at alle skal kunne ha tilgang til kunnskap som kan forebygge forgiftning. Finn lenker til oversatte brosjyrer lengre ned i artikkelen.

For å forebygge forgiftninger oppfordrer Giftinformasjonen alle til å bruke de tilbudene som finnes. Norges sopp- og nyttevekstforbund tilbyr både digital og fysisk soppkontroll over hele landet. Du kan også delta på kurs for å lære mer om sopp.

Digital soppkontroll

Hvor finner jeg mer informasjon?

Informasjon om sopp på flere språk

For å unngå soppforgiftning er det viktig å ha riktig kunnskap. På FHI sine sider finner du brosjyrer om giftige sopper i Norge på flere språk:

Gå til FHI sine sider for å lese om giftige sopper på flere språk.

Du kan også bruke digital og fysisk soppkontroll fra Norges sopp- og nyttevekstforbund for å være helt sikker på soppen du plukker.

Husk

  • Vær alltid helt sikker før du spiser selvplukket sopp.
  • Bruk soppkontroll hvis du er i tvil.
  • Del informasjonen med venner og familie – kunnskap kan forebygge forgiftninger.

Har du spørsmål eller trenger råd, kan du kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 (døgnåpent).