Det har vært flere arrangementer i forkant over hele landet i regi av Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget (FUB) for å løfte frem barns rett til lek og lekens betydning for barns opplevelse av en god barndom.
For barn er det å legge til rette for, rydde plass til, oppmuntre til og delta i lek det viktigste personalet i barnehagen gjør. Med slagordet «La leken leve» vil vi i Hortensbarnehagen løfte frem barns rett til lek og lekens betydning gjennom ulike aktiviteter, utstillinger og arrangementer på barnehagedagen.
I Hortensbarnehagen har vi fokus på at alle barn skal være en del av et inkluderende leke – og læringsmiljø og ha et godt psykososialt barnehagemiljø. Vi bruker prosjektarbeid som vår arbeidsmåte og prosjektene oppstår gjennom barns lek, initiativ, interesser og nysgjerrighet. Det er gjennom prosjektarbeid barna får en unik mulighet til å undersøke, utforske, skape mening og få større forståelse for seg selv gjennom lekens magiske verden.
Her er hva som skjer i våre kommunale barnehager på barnehagedagen. Private barnehager har også opplegg på barnehagedagen.
Rørehagen barnehage
Har valgt å legge årets prosjektfest på selveste barnehagedagen, fordi lek og prosjekt går hånd i hånd. Det blir åpent hus og alle barna kan være på tvers av avdelingene for å leke i hverandres lekemiljøer, som også henger sammen med felles overordnet forfatter i prosjektene. Barnehagen inviterere inn foreldrene for å se på lekemiljøene og hvordan de jobber med å la leken leve i hverdagen. Festen er klokken 09.30 på formiddagen og foreldrene er oppfordret til å komme innom og se på avdelingene når de henter på ettermiddagen.
Åsgårdstrand barnehage
Har kunstutstilling, og inviterer foreldrene til Vernissage på ettermiddagen fra klokken 15.00. Kunsten er med utgangspunkt i prosjektarbeid. I tillegg har de tatt bilder av barn i lek/aktivitet/kreative prosesser som også henges opp sammen med kunsten.
Skavli barnehage
Skavli skal ha lekestasjoner ute hvor barna kan prøve ulike aktiviteter. De henger opp plakatene fra utdanningsforbundet og sender felles info til foreldre i Visma. I tillegg deler de fra aktivitetene på Instagram og Facebook. I Skavli barnehage lekes og dramatiseres det hele året og la leken leve er hverdagen i barnehagen. Her er det gøy å være både voksen og barn.
Strandparken barnehage
Strandparkene har valgt å lage "åpent hus" hvor hver avdeling lager et nytt og spennende lekemiljø i tråd med prosjektet. så skal barn og voksne i organiserte grupper leke i hverandres miljøer. Voksne og barn skal bli inspirert av hverandres både lek og prosjektarbeid. De spiser felles lunsj. Lekemiljøene opprettholdes, og foreldrene blir oppfordres/inviteres inn til å se på lekemiljø og prosjektverdener på ettermiddagen ved henting. Barnehagen dokumenterer med bilder i Visma i tillegg til Facebook-innlegge slik at de som ikke har mulighet til å komme inn ved henting også får delta.
Gartnerløkka barnehage
Gartnerløkka åpner opp mellom avdelingene og inviterer til lek på tvers. De har felles utetid der barna introduseres for nye felles leker – som barnehagen håper barna tar med seg videre i sin egen lek. Etterpå samles de for et hyggelig måltid sammen.
Forrige uke hadde barnehagen foreldrekaffe, hvor de viste frem barnas lek i prosjektarbeidet sitt og snakket med foresatte om lekens betydning. I tillegg skal førskolegruppen ha en liten utstilling på biblioteket denne dagen.
Bjørnestien barnehage
På Bjørnestien gjør de litt forskjellig. En avdeling inviterer foreldre inn til lek. Tre avdelinger skal dramatisere, presentere nytt materiell for ungene og ha skattejakt med barna ute. Tre avdelinger skal gi oppgaver til ansatte ute og jobbe med voksenrollen. To avdelinger skal jobbe med lekemiljøet på avdelingene. De skal ha foreldremøte 10. og 11. mars hvor tema blant annet er barnehagedagen og hvordan barnehagene jobber med inspirerende og inkluderende lekemiljøer.
Blåbærlyngen barnehage
I Blåbærlyngen barnehage skal hver avdeling ordne til et spennende lekemiljø, så skal de bytte avdeling for å bli kjent med lekemiljøet på de andre avdelingene. De aller yngste 1-åringene skal være ute, og der vil noen av de eldste gjøre klart noe spennende til dem og være med dem i leken. Alle er oppfordret til å legge fram ASK-tavler som beskriver lekemiljøet og foreldrene oppmuntres til å bruke tid ved henting og få med seg dokumentasjonen fra inspirasjonsdagen.