Kort fortalt
- Hvis du skyller matfett og matolje ut i vasken, kan avløpsrørene bli tette.
- Tette rør kan føre til kjelleroversvømmelse, kloakkstopp, skade på eiendommer og tiltrekke seg rotter.
- Alle virksomheter som produserer eller tilbereder varm mat, skal derfor installere en fettutskiller. Dette er påbudt.
- Skal du installere en fettutskiller? Ta kontakt med rørlegger. Søknaden skal sendes inn via Gemini entreprenørportal.
- Alle med en fettustskiller skal ha en godkjent tømmeavtale. Rapporteringer til kommunen skal skje gjennom Gemini Operatørportal.
Hvem må ha fettutskiller?
Virksomheter som produserer, tilbereder eller behandler varm mat og har påslipp av fettholdig avløpsvann til kommunalt avløpsanlegg, skal installere en fettutskiller. Det inkluderer blant annet:
- Restauranter
- Kafeer/konditorier
- Catering/ferdigmatprodusenter
- Gatekjøkken/kiosker
- Pizza-, hamburger-, salat- og kebabbarer
- Kantiner
- Slakterier
- Kjøttforedlingsbedrifter
- Hermetikkindustri
- Margarin- og matoljeindustri
- Friteringsindustri
- Bakerier
- Meierier
- Røkerier
- Matbutikker med steke-/grillavdeling
Listen er ikke uttømmende – det betyr at om du jobber med mat må du mest sannsynlig ha fettutskiller. Om du er usikker, ta kontakt med kommunen.
Horten kommune har for tiden ute en lokal forskrift for påslipp av fettholdig avløpsvann, mer om forskriften og høringen kan du lese her.
Slik får du på plass en fettutskiller Arbeid som inkluderer vann- og avløpsinstallasjoner, skal utføres av et ansvarlig foretak med godkjenning etter plan- og bygningsloven. Dette gjelder arbeid både i og utenfor bygning.
Det betyr at et ansvarlig foretak må søke på vegne av virksomheten.
Skal det installeres et anlegg for ny virksomhet, eksisterende virksomhet eller skal bruk av eksisterende bygning endres, må det søkes om sanitærmelding. Mer informasjon om ny eller endret tilkobling til kommunalt vann- og avløpsnett.
Påslippstillatelse søkes av ansvarlig foretak og gis til virksomheten som har påslipp av avløpsvann, og gjelder kun for denne virksomheten og kun på gitt eiendom.
Søknad om sanitærmelding og søknad om påslippstillatelse sendes til kommunen via Entreprenørportalen. Video til hjelp for registrering https://youtu.be/9Lijm0LBqu4
Krav til påslipp
- Temperaturen i utløpet fra en fettutskiller skal ikke overstige 30 °C. Dette kravet er viktig fordi fett trenger å stivne og flyte opp til overflaten for å kunne skilles ut effektivt.
- Påslippet av fett etter fettutskilleren skal ikke overstige 150mg/L.
- Det skal installeres en prøvekum nedstrøms for utskilleren.
Prøvetaking, tømming og kontroll
Det skal til enhver tid foreligge en gyldig tømmeavtale på fettutskilleren. Virksomheten plikter å ta årlige prøver for å dokumentere at utslippskravet overholdes. Analyser skal utføres av et akkreditert laboratorium. Prøvetakning av temperatur i normal driftssituasjon.
Fettustskilleren må minimum tømmes fire ganger i året, i tillatelsen kan kommunen sette krav om inntil 12 tømminger avhengig av virksomheten. Dersom analyseresultater over tid viser at kravet til maksinnhold av fett i avløpsvannet overholdes, en søke kommunen om redusert tømmehyppighet.
Servicefirma skal rapportere fortløpende til kommunen innen 14 dager etter utførelse av tømming, kontroll og prøvetaking.
Rapportering skal skje via Gemini operatørportal.
Minst en gang per år skal det utføres en tilstandskontroll:
- Måle tykkelse av utskilt lag, inspisere innløp/utløp, og eventuelt varslingsutstyr skal kontrolleres.
- Fettutskilleren må tømmes fullstendig og rengjøres grundig med varmt vann under trykk.
- Alle overflater i fettutskilleren skal etterses og vedlikeholdes. Dette omfatter også pumper, dyser, ventiler og lignende.
- Etter kontrollen skal fettutskilleren fylles med rent vann.
Virksomheter som tar tømmeoppdrag i Horten kommune:
Frityrfett skal ikke i vasken
Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å tømme frityrfett direkte i avløpet eller i fettutskilleren. Dette er fordi frityrfett stivner mye hurtigere enn annet fett. Frityrfett skal alltid samles opp i beholdere og leveres til et godkjent mottak.
Veiledning og informasjon om fettutskillere https://www.va-blad.no/fettutskilleranlegg/
Spørsmål: Kontakt Fredrik Vikse, ingeniør forurensing fredrik.vikse@horten.kommune.no