Ny varslingsplikt om dødsfall og svært alvorlige skader i kommunale helsetjenester

Fra 1 juli 2019 utvides plikten til å varsle Statens helsetilsyn om dødsfall og svært alvorlige skader. Sykehusene har hatt denne plikten i 9 år, men nå er ordningen utvidet til også å gjelde helsetjenesten i kommunene.

Pasienter, brukere og nærmeste pårørende får samtidig en rett til å varsle slike hendelser til Helsetilsynet. Varslingsplikten gjelder dersom resultatet av helsehjelpen er uventet ut fra påregnelig risiko.

Formålet med å varsle de alvorligste hendelsene er raskere håndtering av hendelsen slik at forholdene rettes opp og bidrar til bedre pasientsikkerhet. Varsel kan sendes via Statens helsetilsyn sin nettside.