Kikhoste i Horten

Klikk for stort bilde Det er for tiden et mindre utbrudd av kikhoste i Horten.  

Vi har hatt noen tilfeller av kikhoste de siste månedene. Vi har hatt utbrudd av kikhoste ved et per barnehager før jul, men smittesituasjonen har avtatt på disse stedene. Det aktuelle nå er et lite utbrudd på Lillås skole med 3-4 smittede. De som har barn ved skolen har fått direkte informasjon fra skolen. Per i dag er vi ikke kjent med utbrudd i andre skoler eller barnehager. Dersom det blir oppdaget flere utbrudd vil foresatte bli informert. 

Har du uvaksinerte, små barn og tror at noen i familien har fått kikhoste, anbefaler vi at du tar kontakt med helsestasjonen for vaksinering. Dersom du tidligere har takket nei til å vaksinere barnet ditt, kan du også kontakte helsestasjonen.   

Voksne familiemedlemmer som ikke har tatt påfyllingsdose med Difteri/stivkrampe/kikhoste/polio-vaksine de siste 10 årene, bør i tillegg vaksinere seg ved kommunens vaksinasjonskontor.

Familier med uvaksinerte barn eller barn under 1 år bør være ekstra oppmerksomme og ta kontakt med fastlege ved mistanke om kikhoste.

Hva er kikhoste?

Fra tid til annen oppstår det små utbrudd av kikhoste, men disse begrenser seg ofte av seg selv fordi de fleste er vaksinert mot sykdommen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. 

Kikhosten smitter gjennom hoste. Kikhoste er svært smittsom. Det går som regel 7-10 dager fra barnet er smittet til sykdommen bryter ut. Den smitteførende perioden varer ca. 3 uker eller inntil 5 dager etter påbegynt antibiotikabehandling.

Symptomer er forkjølelsesliknende som hoste, feber og rennende neser som varer i ca. 1 uke. Deretter følger kraftig hoste som kan vare i to til tre måneder.

Kontakt

 • Horten Kommune
  Postboks 10,
  3191 HORTEN
 • Besøk
  Teatergata 11
  3187 HORTEN
 • Telefon
  33 08 50 00
 • E-post
  postmottak@horten.kommune.no
 • Åpningstider
  Hverdager: 08-15.00
 • Organisasjonsnummer
  964 951 284