Æreshortenser Per Bredesen!

Æresborger Per Bredesen og ordfører Are Karlsen - Klikk for stort bilde

I Udinese var han kjent som «Raggio de Sole» - på norsk solstrålen. Den tidligere Italia-proffen Per Bredesen strålte også som en sol da han 18. mai 2022 ble æresborger av Horten.

Endelig, kan man kanskje si. Det er nemlig hele 65 år siden Ørn-spilleren fra Horten ble den første nordmann som var med på å ta seriegull i Italia. Og på de 65 år som har gått er han fortsatt den eneste!

Selv med stor suksess og mange år i Italia, kom Per Bredesen tilbake til Ørn. Til Horten. En flott ambassadør for byen vår. Vi gratulerer!

Les ordfører Are Karlsens begrunnelse for utnevnelsen:

Begrunnelsen:

Per Bredesen er en av Norges fremste fotballspillere gjennom tidene. Han ble født i Horten i 1930, debuterte på a-laget til Ørn som 15-åring i 1946 og er en ekte hortenser.

Han spilte for Ørn frem til han ble 22 år i 1952. Da startet han en fantastisk proffkarriere. I løpet av ni sesonger i Italia spilte han over 200 kamper og skåret 50 mål, for store klubber som blant annet Lazio, Udinese og Milan. I 1957 ble han den først - og hittil eneste - nordmannen som har vært med på å vinne serie-A. Han var en stor stjerne og blir fortsatt sett på som en fotballegende i Italia.

Per debuterte på det norske A-landslaget allerede som 18-åring i 1949. Han spilte totalt 18 landskamper og skåret syv mål før han ble proff i 1952. På det tidspunktet tillot ikke fotballforbundet profesjonelle spillere å spille på landslaget. Uten den regelen ville han hatt veldig mange flere landskamper.

I 1961 kom Per tilbake og avsluttet karrieren i Ørn og Falk. Han var i lang tid en viktig del av fotballmiljøet i byen og spilte old boys-fotball frem til han var 66 år. Per hadde en fabelaktig karriere og var en flott ambassadør for Horten.

På bakgrunn av dette har jeg i dag utnevnt han som æresborger i Horten kommune.

18.05.22
Are Karlsen