25. mars. Dugnad for lokal handel

Nå er det tid for en felles dugnad for å ta vare på vårt lokale næringsliv. Hardest rammet er kanskje mange små aktører, innen handel, service, håndverk, kultur, servering, reise, arrangementer og lignende.

Mange har over lang tid jobbet hardt med små marginer, mens andre er relativt nyoppstartede. Felles for flere er det at de ikke har hatt muligheten til å bygge opp store reserver til dårligere tider.

Når denne krisen er over - og hverdagene er tilbake - er det veldig viktig at vi har et velfungerende næringsliv. Vi skal også ha tilbake levende sentrumsområder, med handel, kultur, service og opplevelser.

Jeg oppfordrer derfor alle som har mulighetene til det til å støtte opp om lokale bedrifter.

Veldig mange butikker og restauranter tilbyr seg å kjøre/sende varer hjem til deg. Hvis du kjøper en vare på den måten, fremfor tradisjonell internetthandel, hjelper du en lokal butikk. Hvis du bestiller mat fra en lokal restaurant, hjelper du den.

Mange velger å avstå fra å få refundert utgifter til ting som ikke blir gjennomført. Det kan være å ikke kreve pengene tilbake for en konsert, en festival, et foredrag, et teaterstykke eller månedsavgiften på et treningssenter. Det er kjempeflott at de som har økonomi til dette gjør det. Mange aktører står for tiden helt uten inntekter.

Hvis du planlegger et arrangement - som bursdag, bryllup, konferanse, eller noe annet - litt frem i tid, vet jeg at de som har lokaler, bevertning, overnatting og annet blir veldig glade hvis du tar kontakt allerede nå. Det vil være til stor hjelp å få inn bestillinger, selv om de ikke blir betalt for ennå. Det samme gjelder hvis du planlegger oppussing eller trenger en håndverker.

Gavekort er også en flott ting. Det kan selvsagt brukes til gave, men det kan også kjøpes hvis du tenker at en skal vente litt med å handle noe. Du får utgiften unnagjort, samtidig som du hjelper lokale aktører i en vanskelig situasjon. Gavekort kan du få i de fleste typer virksomheter.

Jeg oppfordrer ikke til et økt forbruk, men til å bruke mer av det vi bruker lokalt. Hvis mange gjør det blir det bedre for oss alle senere. Dette er også en dugnad.

Are Karlsen

Ordfører