22. april. Omstilling til en langvarig utholdenhetsprøve

Vi har vunnet en viktig omgang, men kampen mot Covid-19 fortsetter. Tiden som ligger foran oss vil kreve mye av oss alle. Vi skal omstille oss fra en kortvarig kraftanstrengelse til en langvarig utholdenhetsprøve. Kommuneoverlege Niels Kirkhus oppsummerer situasjonen per nå.

Status:

• Mange i Norge har vært syke, for flere har det vært alvorlig, og noen har mistet livet.
  • Sammen har vi redusert smitten betydelig, men mange innbyggere har fått føle på arbeidsløshet, konkurser og andre belastninger.
  • Så langt har vi vunnet oss tid til bedre forberedelser, og erfart at vi kan på påvirke  smittespredningen gjennom felles tiltak. Begge deler er svært godt nytt.

Tiden som kommer:

• Viruset er ikke borte, og det vil fortsette å spre seg hvis mulighetene blir bedre.
  • Pandemier medfører mye usikkerhet. Mange vil spørre seg; Beskytter jeg mine nærmeste godt nok? Kan jeg bli alvorlig syk? Hva skjer med inntekten min? Personer med ansvar for helsetjenester og tiltak i befolkningen må dessuten ta avgjørelser mens mye kunnskap om viruset fortsatt mangler.
  • Vi har tro på at det kommer medisinske gjennombrudd, men vi må innstille oss på at det tar tid. Antistofftester for å måle immunitet er kanskje klare om et par måneder, bedre behandlingsmetoder for de sykeste om ½ - 1 år, og vaksine forhåpentligvis i løpet av 2021.

Dette må vi stå i:

• Mens vi venter på medisinske fremskritt må vil lære oss å tåle usikkerheten. Og vi må leve i en vanskelig balansegang mellom hvor mye smitte vi tåler og hvor tøffe tiltak vi tåler. Som tidligere generasjoner klarer nok også vi å hente frem det beste i oss, når tidene blir vanskelige.
  • Det er først når mange nok gjør en felles innsats, at vi unngår en ukontrollert situasjon her hjemme. Smittevernråd kan være kjedelige å følge, men jo flinkere vi er i hverdagen jo mer kan vi løsne opp for det som betyr mest. Da kan vi ivareta skolegangen til Ola, redde jobben til Kari og samtidig spare hr. og fru Nordmann for alvorlige sykdomsforløp. Det er tross alt dette det handler om.