26.02: Kommuneoverlegen om vaksinasjon og prioriteringer

Kommuneoverlege Niels kirkhus - Klikk for stort bildeKommuneoverlege i Horten kommune, Niels kirkhus

Det har kommet en del spørsmål om hvorfor helsepersonell prioriteres, og hvordan det prioriteres mellom ulike helsepersonell.

Horten kommune følger de nasjonale anbefalingene, som bygger på følgende hensyn:

• De som trenger vaksinen mest i samfunnet er personer som på grunn av høy alder eller alvorlige sykdommer har størst risiko for alvorlig sykdom og død ved covid-19.
  • For hver vaksine som gis til helsepersonell, får én person i risikogruppene utsatt sin vaksinering.

Bygger på erfaringer

Når det likevel åpnes for å vaksinere noen av helsepersonellet, bygger det på erfaringer fra flere land der helsevesenet har kollapset på grunn av ukontrollert smittespredning.

Sykeligheten og dødeligheten øker dramatisk for risikogruppene, når helsevesenet ikke makter å gi behandling til de sykeste.

Dette ønsker vi ikke skal skje i Norge.

Spesialkompetanse

I en normalsituasjon er alt helsepersonell like viktig for et godt tilbud. Men i en krise, med stort behov for å øke staben eller erstatte ansatte som er syke, vil personell med spesialkompetanse være vanskeligere å skaffe enn andre.

Derfor blir dette helsepersonellet prioritert for vaksine.

Noe personell knyttet til vaksinering vil også være prioritert, for å unngå at vaksinasjonstilbudet bryter sammen.

Hverken personer i risikogruppene eller helsepersonell blir vaksinert ut fra hvor utsatt de er for smitte, men ut fra konsekvensene dersom de blir syke.