15.03: Viktig informasjon om Astra Zeneca fra FHI

Vaksine mot covid-19 - Klikk for stort bilde Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en oversikt over hva som er vanlige bivirkninger etter AstraZeneca vaksinasjon og hva vaksinerte bør være oppmerksom på.

Vanlige bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinasjon

De aller fleste får minst en av følgende bivirkninger de første dagene etter vaksinasjon:

• Ømhet eller smerter på stikkstedet
  • Hodepine
  • Trøtthet
  • Muskel- og leddsmerter
  • Kvalme eller uvelhet
  • Feber eller frysninger
  • Kvalme

De fleste tåler disse forbigående bivirkningene godt, mens andre opplever betydelige plager et par dager etter vaksinering. Bivirkningene er ofte mildere og sjeldnere etter andre dose enn etter første. Eldre over 65 år får ofte mildere bivirkninger enn yngre.

–Vanlige bivirkninger etter vaksinasjon kan oppleves som ubehagelig. Det er ikke uvanlig å føle seg så syk at en må være hjemme fra jobb et par dager etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen. Det er ikke nødvendig å melde forbigående og vanlige bivirkninger som er kjent fra før, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved FHI

Når skal lege kontaktes i forbindelse med AstraZeneca vaksinasjon?

Etter AstraZeneca vaksinasjon skal lege kontaktes ved:

• Kraftig økende sykdomsfølelse (for eksempel vedvarende og intens hodepine, sterke smerter i kroppen) som varer mer enn tre dager
  • Uforklarlige blåmerker eller små røde/blårøde prikker som ikke forsvinner når du trykker på dem med et glass (se illustrert ved bilde)
  • Tegn på slag eller annen alvorlig sykdom

Watle påpeker at dersom du opplever uventede, kraftige eller langvarige symptomer som du tror skyldes vaksinen bør du kontakte lege eller annet helsepersonell for vurdering og råd.

Slik meldes mistenkte alvorlige bivirkninger

Helsepersonell har plikt til å melde fra om alvorlige eller ukjente reaksjoner som de mistenker skyldes vaksine.

Alternativt kan du selv sende inn melding om bivirkninger.