21. september. Når kan barnet komme tilbake på skolen?

Klikk for stort bildeDet er mange som lurer på hvilke regler som gjelder for sykefravær og hvor raskt et barn kan komme tilbake på skolen eller i barnehagen etter en luftveisinfeksjon. Vi følger retningslinjene fra nasjonale helsemyndigheter og vi ber om at alle viser solidaritet og følger anbefalingene.

De nye retningslinjene legger vekt på allmenntilstanden for å vurdere når vi kan komme  tilbake på skole og barnehage. Det vil alltid være en skjønnsmessig vurdering om vi er i god allmenntilstand, men kommuneoverlege Niels Kirkhus minner om at det er noen fellestrekk som det kan være lurt å huske på:

1. Allmenntilstanden er god når du ikke føler deg syk eller slapp  -  og du er feberfri.
  2. Allmenntilstanden kan være god selv om du har noen restsymptomer som lett hoste og rennende nese.
  3. Det er bedre med en ekstra dag hjemme enn en dag for tidlig tilbake for å hindre smittespredning av virus.

Nye retningslinjer fra 9. september

Elever og ansatte som har milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse, skal ikke møte på skolen, men holde seg hjemme til allmenntilstanden er god. Elever og ansatte kan komme tilbake til skolen når de føler seg friske og feberfri, selv om de fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjoner. Sjekk utdanningsdirektoratets nettsider for mer detaljert informasjon.

Ansatte med luftveissymptomer bør følge Folkehelseinstituttets anbefalinger for testing. Per september 2020 betyr det at alle ansatte som har luftveisymptomer uten kjent årsak, tester seg og holder seg hjemme til de har fått svar. Ved negativ test kan de komme tilbake til skolen når allmenntilstanden er god.

Hvis en elev har feber og hoste, bør eleven testes for covid-19.

• For barneskoleelever: Ved kun lette luftveissymptomer uten feber, kan man se an tilstanden hjemme i et par dager. Hvis eleven ikke blir bedre, anbefales testing. Hvis eleven raskt blir bra, kan eleven komme tilbake til skolen uten test.
  • For elever i ungdomsskole og videregående skole: Elever med luftveissymptomer bør følge Folkehelseinstituttets anbefalinger for testing. Per september 2020 betyr det at alle elever i ungdomsskole og videregående skole som har luftveisymptomer uten kjent årsak, tester seg og holder seg hjemme til de har fått svar. Ved negativ test kan de komme tilbake til skolen når allmenntilstanden er god.

Barn som får symptomer på luftveisinfeksjon eller føler seg dårlig i løpet av dagen vil bli sendt hjem.

Foresatte som er friske og ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, kan følge og hente barna sine på barnehage/skole/SFO som normalt. Dersom barnet eller noen i husstanden får påvist covid-19, gjelder egne regler for isolasjon og karantene.

Ved smitteutbrudd vil det kunne bli behov for å strengere retningslinjer og da vil dere få ny informasjon.

For mer detaljert informasjon se helsenorge.no