Psykososial telefontjeneste og selvhjelp

Det er mye som kan oppleves ekstra tungt og vanskelig nå. Er du engstelig, redd eller trist og du trenger noen å snakke med, så har vi noen råd til deg. Husk! Vi kommer til å komme gjennom dette

Mestringsverktøy - hjelp til selvhjelp

Assistert Selvhjelp

Gratis selvhjelpsprogram som kan være til god hjelp for å takle alt fra isolasjon, frykt, søvn, bekymring, familiesituasjon og parforhold.

Ta meg til assistert selvhjelp

Trygge råd til foreldre

Vi vet at tiden vi lever i kan være krevende, også for familier. Bufdir har en rekke råd til barn og foreldre.

Bufdirs trygge råd til foreldre

STØTTETELEFONER

Trenger du noen å snakke med? Det finnes flere muligheter.

Psykososial støttelinje i Horten kommune: 409 11 808

I anledning koronasituasjonen har Horten kommune nå opprettet egen psykososial støttelinje. Du treffer fagpersoner innen psykisk helse. Hit kan du ringe dersom du føler deg engstelig og trenger noen å prate med.

Linjen er åpen 09.00 - 15.00 på hverdager. 

Mental Helse: 116 123

Tilbyr gratis døgnåpen telefontjeneste. Telefonen er for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og personalet har taushetsplikt. 

Kirkens SOS: 22 40 00 40

 Åpen krisetelefon hver dag. Du kan ringe anonymt. Alle medarbeidere ved Kirkens SOS har taushetsplikt.

Er du alvorlig bekymret? Ring Alarmtelefonen: 116 111 

 

Seks råd for å dempe uro

Det er mange som reagerer med uro på Korona-pandemien. Alle som er sårbare for stress kan oppleve en økt aktivering og bli engstelige, irritable og opptre mindre rasjonelt enn ellers.

Når vi aner at noe er farlig reagerer kroppen automatisk. For eksempel kan musklene bli anspent og fordøyelsen kan stoppe opp. Når vi merker at kroppen går i faremodus blir vi redd. Det er naturlige reaksjoner, som hjelper oss til å flykte eller kjempe i farlige situasjoner. Når faren er diffus og teoretisk blir de naturlige reaksjoner forstyrrende. Da tenker vi mindre med fornuften og mer med følelsene.

Her er 6 råd til å dempe uro og engstelse, skrevet av Jens Tennebø Jensenius, psykolog i Lillesand kommune.
1. Sett deg inn i myndighetenes anbefalinger

Den beste informasjon om koronaviruset fins på helsenorge.no. NRK.no er også nøktern og lett forståelig. Det er ikke lurt å søke informasjon i mindre seriøse medier, som kan overdrive og forvrenge for å skape sensasjon.

2. Begrens tiden du følger nyheter om pandemien

Vi trenger å følge rådene til myndighetene, men vi trenger ikke å oppdatere oss på nyhetene hele tiden - det vil bare øke stress og engstelse.

3. Fyll hodet med noe annet

Det er bra å holde seg opptatt med noe annet enn pandemien. Det kan være underholdning, spill, lek, lesing av romaner, fagbøker, tidsskrifter, podcast, hobbyer.

4. Bruk kroppen

Det enkleste og beste er i grunnen å være i fysisk aktivitet. Gå en tur. Det demper kroppens og hodets uro, styrker robustheten og gjør det lettere å sovne på kvelden.

5. Gjør noe for andre

Hjelp andre med praktiske ting eller med å roe seg ned. Hjelp gjennom å prøve ikke å bli syk og ikke å bringe smitte videre til andre, og gjennom ikke å handle mer enn en trenger.
Det er også en hjelp for andre å dempe sin egen uro, være en trygg person for andre.

6. Behold døgnrytmen.

Stå opp tidlig, spis frokost, lunsj og middag på samme tidspunkt hver dag, gå i seng på samme tid. Rutiner skaper trygghet og forutsigbarhet, og forbygger konflikter. Kroppen er et vanedyr, mangel på struktur skaper uro.

Har kommunen en egen psykososial telefontjeneste?

Ja, vår psykososiale telefon er åpen mellom 09.00 og 16.00 på alle hverdager. Telefonen betjenes av fagpersoner innen psykisk helse. Hit kan du ringe hvis du kjenner deg engstelig og du trenger noen å snakke med.

Telefonnummr: 409 11 808 - psykososial telefontjeneste. 

 

Flere nyheter knyttet til psykisk helse og Koronaviruset 

 Vi har opprettet en egen telefontjeneste for deg som trenger noen å prate med eller er engstelig.

 Barn og unge som fra før har mange bekymringer, kan oppleve økt behov for å bli sett og hørt når en krise rammer. Koronautbruddet i Norge er en slik krise for mange barn.

Kontakt

 • Horten Kommune
  Postboks 10,
  3191 HORTEN
 • Besøk
  Teatergata 11
  3187 HORTEN
 • Telefon
  33 08 50 00
 • E-post
  postmottak@horten.kommune.no
 • Åpningstider
  Hverdager: 08-15.00
 • Organisasjonsnummer
  964 951 284