18.03: Sykehjemmene er fortsatt åpne for besøk

Indre Havn sykehjem i Horten - Klikk for stort bilde

Vi erfarer stor pågang av besøkende til enkelte avdelinger i sykehjemmene. En stor andel beboere på sykehjem er heldigvis fullvaksinerte, men risikoen for Covid-19 forsvinner ikke helt siden vaksinen ikke gir full beskyttelse hos alle. Det er også pasienter og ansatte generelt som ikke er fullvaksinerte eller vaksinert i det hele tatt. For at smittevernhensynet kan ivaretas ser oss nødt til å redusere antall besøk i en periode.

Begrensningen gjelder foreløpig frem til 14. april 2021.

Dette sier covid-19 forskriften og regionale tiltak:

Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Det er unntak for følgende:

• Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til to faste venner eller en fast husstand.
  • Besøk hos personer i livets siste fase.

Våre pasienter er definert som aleneboende.

Til deg som skal besøke noen på sykehjem:

• Alle besøkende bes registrere seg inn i besøksloggen på pasientens rom.
  • Det er viktig at alle besøkende utfører håndhygiene ved ankomst, også ved besøk utendørs.
  • Pårørende må bruke munnbind, i det de ankommer sykehjemmet, til besøket er over.
  • Besøkende bør holde minst 2 meters avstand eller mer til den de besøker, og ansatte og andre beboere enn den de besøker.
  • Vaksinerte beboere kan ha nær kontakt med et begrenset antall uvaksinerte besøkende.
  • Dersom både pasient og besøkende er fullvaksinerte kan man ha nærkontakt.
  • Besøk kan gjennomføres på beboerrom, eller i fellesarealer utenfor avdelingen.
  • Besøkende som er bekreftet med covid-19 eller sannsynligvis har sykdommen, bør som hovedregel ikke komme på besøk på sykehjemmet. Gjelder også besøkende som har luftveissymptomer eller er i karantene.
  • Besøkende som reiser fra et område med høy lokal smitterisiko til et område med lav smitterisiko, bør ved samvær med en beboer i en kommunal helse- og omsorgsinstitusjon, følge smittevernrådene for området med høyest smitterisiko. Dette gjelder både ved besøk i og utenfor institusjonen.
  • Beboere kan ta imot gaver, blomster og lignende.
  • Hvis besøkende har med mat, bør alle utføre håndhygiene før maten serveres og inntas. Besøkende kan ikke benytte kjøkken i institusjonen.
  • Hvis beboere har oppholdt seg utenfor institusjonsområdet, ber vi om at avdelingen informeres slik at nødvendig smitteverntiltak og eventuell smittesporing kan ivaretas i etterkant.
  • Vi oppfordrer alle til å følge med på gjeldende lokale og nasjonale anbefalinger.