26:01 Testing erstatter karanteneregler

Fra og med midnatt, natt til 26. januar kan smittekarantene på 10 døgn erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

Se Regjeringen.no for fullstendig pressemelding

Testing erstatter karantene - slik blir reglene:

Forskriftendringen gjelder fra og med midnatt, natt til 26. januar, og gjelder uavhengig av vaksinestatus.

Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med:

• daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode + 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
  • I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
  • følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
  • ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.

Gratis tester

Selvtester som benyttes for å erstatte smittekarantene tilbys gratis av kommunen.

Les mer om testing og selvtester i Horten kommune

Ingen smittekarantene for øvrige nærkontakter

Smittekarantene for nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære den smittede ble opphevet den 13. januar. Personene anbefales å teste seg 3 og 5 døgn etter nærkontakten, og det anbefales god symptomobservasjon i 10 døgn. Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.

Økt behov for tester

Det samlede behovet for selvtester vil øke som følge av denne endringen. Det kan bli behov for endringer i anbefalt prioritering for bruk av selvtester, slik at de får størst effekt mot smittespredning i samfunnet.

Prioriteringsrekkefølge for tester:

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet råd om prioritering av tester for kommuner. Disse er

1. personer med symptomer
  2. test ved kjent eksponering
    1. test i stedet for karantene av husstandsmedlemmer/tilsvarende nære
    2. øvre nærkontakter
  1. annen screening etter smittevernfaglig vurdering
    1. Test av personer som utfører kritiske samfunnsfunksjoner (som inkluderer helsepersonell)
    2. jevnlig testing