25.1: Kommuneoverlegen om tiltakene: Lav smitte, høy risiko

Kommuneoverlege Niels kirkhus - Klikk for stort bildeKommuneoverlege i Horten kommune, Niels kirkhus Kommuneoverlege Niels Kirkhus oppsummerer status for smittesituasjon og hvorfor Horten kommune er omfattet av nye, strenge tiltak.

Lørdag ble det innført kraftige tiltak i ti østlandskommuner for å stanse den engelske virusvarianten. Fra midnatt 25. januar ble det innført strenge tiltak i ytterligere femten nærliggende kommuner. Blant dem Horten kommune. Niels Kirkhus forklarer.

Hvorfor er Horten omfattet av de nye, strenge tiltakene?

Horten kommune har på grunn av sin beliggenhet risiko for import av mutert virus fra østsiden av fjorden. Risikonivået har derfor økt i Horten siste uke, på tross av at smittetallene er stabile og relativt lave.

Horten er blitt definert som en randsonekommune og omfattes av nye og strengere smitteverntiltak fra Regjeringen.

Smittesituasjonen i Horten de siste 14 dagene

• Hyppigheten av nye påviste tilfeller ligger på et jevnt og relativt lavt nivå.
  • De siste to ukene er 5 av til sammen 12 tilfeller knyttet til importsmitte.
  • Andelen som skyldes importsmitte har sunket gjennom 14-dagersperioden.

Muterte virusformer

Det er etter utvidede analyser påvist at vi har hatt ett tilfelle av mutert virus i kommunen. Dette tilfellet er smittet i utlandet, og er håndtert i tråd med reglene om isolasjon og karantene av nærkontakter.

Så langt tyder alt på at man har lykkes i å hindre videre smitte fra dette tilfellet.

Oppsummering

• Innad i kommunen foregår det lite smitte, og i praksis kun blant husstandsmedlemmer til allerede kjente tilfeller.
  • Vi har hatt tre tilfeller knyttet til utbrudd i nærliggende kommuner.

Les: Dette er tiltakene fram til 31. januar.