20.01.21: Kommuneoverlegen om de nye tiltakene

Kommuneoverlege Niels kirkhus - Klikk for stort bildeKommuneoverlege i Horten kommune, Niels kirkhus Statlige myndigheter letter nå på noen av anbefalingene og reglene knyttet til smittevern. Dette kommer etter et to uker med særlig strenge tiltak.

Lettelsene fører oss i hovedsak tilbake til begrensingene vi hadde før nyttår. De særlig strenge tiltakene ser ut til å ha hatt effekt, selv om smittesituasjonen fortsatt er alvorlig.

Lettelsene kommer først og fremst på følgende områder:

• Barn og unge kan gjenoppta fritidsaktiviteter
  • Ungdomsskoler og videregående skoler settes ned til gult nivå der det er forsvarlig
  • Anbefalte begrensinger om sosial kontakt gjøres litt mindre strenge
  • I tillegg skal det nasjonale skjenkeforbudet oppheves på fredag, men det kan erstattes av lokale vedtak om skjenkestopp/-begrensinger i områder med mye smitte

Vær forberedt på flere innstramminger

Kommuenoverlegen forventer ikke ytterlige lettelser med det første. Det er fortsatt mye smitte i Norge, og ustabile forhold i mange land. Vi må også være forberedt på at nye virusvarianter som smitter lettere, etter hvert vil etablere seg i Norge.

Kommuneoverlegen anser det derfor som like sannsynlig at vi får innstramminger som at vi skal få flere lettelser, når vi ser noen uker frem i tid.

Fortsatt fokus på sosial avstand, håndhygiene og å testing og karantene ved symptomer er viktig.

Lokale tiltak

Kommunen har ut fra smittesituasjonen i egen og nærliggende kommuner valgt å følge regjeringens råd om gult nivå på ungdomsskoler og videregående skoler.

Vedtaket om at alle med rett til skoleskyss tilbys en sitteplass, opprettholdes.

Mat- og alkoholservering

Kommunen har også vurdert at det ikke er grunnlag for å fatte lokalt vedtak om skjenkestopp. Dette begrunnes både ut fra smittesituasjonen og ut fra at serveringsbransjen i kommunen generelt har vist at de er flinke til å følge smittevernreglene.

Det er varslet at de nye bestemmelsene skal inneholde en åpning for å skjenke alkohol sammen med matservering.

Med mindre dette blir ytterligere spesifisert, vil kommunens forståelse av dette kravet være:

• Alkoholservering tillates bare på serveringssteder som har servering av mat. Servering av snacks regnes ikke som matservering. Det vil være mulig å servere mat som er laget andre steder, så lenge kravene til mathygiene ivaretas.
  • Alkoholservering tillates bare til gjester som bestiller mat.
  • Gjester som skal spise skal få anvist bordplass og kan innta alkohol så lenge de sitter ved denne plassen, men ikke andre steder i lokalet.