Mestringsverktøy under koronakrisen
Assistert Selvhjelp.no. har laget et gratis selvhjelpsprogram som kan være til god hjelp for å takle angst og uro i forbindelse med krisen vi står i. Det tar for seg blant annet isolasjon, familiesituasjon, frykt, bekymring, søvn, parforhold.
Kurset er et fint hjelpemiddel for befolkningen generelt, men også for brukere som har helsetjenester fra før.
Ta meg til assistert selvhjelp
Seks råd for å dempe uro
Det er mange som reagerer med uro på Korona-pandemien. Alle som er sårbare for stress kan oppleve en økt aktivering og bli engstelige, irritable og opptre mindre rasjonelt enn ellers.
Når vi aner at noe er farlig reagerer kroppen automatisk. For eksempel kan musklene bli anspent og fordøyelsen kan stoppe opp. Når vi merker at kroppen går i faremodus blir vi redd. Det er naturlige reaksjoner, som hjelper oss til å flykte eller kjempe i farlige situasjoner. Når faren er diffus og teoretisk blir de naturlige reaksjoner forstyrrende. Da tenker vi mindre med fornuften og mer med følelsene.
Her er 6 råd til å dempe uro og engstelse, skrevet av Jens Tennebø Jensenius, psykolog i Lillesand kommune.
1. Sett deg inn i myndighetenes anbefalinger
Den beste informasjon om koronaviruset fins på helsenorge.no. NRK.no er også nøktern og lett forståelig. Det er ikke lurt å søke informasjon i mindre seriøse medier, som kan overdrive og forvrenge for å skape sensasjon.
2. Begrens tiden du følger nyheter om pandemien
Vi trenger å følge rådene til myndighetene, men vi trenger ikke å oppdatere oss på nyhetene hele tiden - det vil bare øke stress og engstelse.
3. Fyll hodet med noe annet
Det er bra å holde seg opptatt med noe annet enn pandemien. Det kan være underholdning, spill, lek, lesing av romaner, fagbøker, tidsskrifter, podcast, hobbyer.
4. Bruk kroppen
Det enkleste og beste er i grunnen å være i fysisk aktivitet. Gå en tur. Det demper kroppens og hodets uro, styrker robustheten og gjør det lettere å sovne på kvelden.
5. Gjør noe for andre
Hjelp andre med praktiske ting eller med å roe seg ned. Hjelp gjennom å prøve ikke å bli syk og ikke å bringe smitte videre til andre, og gjennom ikke å handle mer enn en trenger.
Det er også en hjelp for andre å dempe sin egen uro, være en trygg person for andre.
6. Behold døgnrytmen.
Stå opp tidlig, spis frokost, lunsj og middag på samme tidspunkt hver dag, gå i seng på samme tid. Rutiner skaper trygghet og forutsigbarhet, og forbygger konflikter. Kroppen er et vanedyr, mangel på struktur skaper uro.
Har kommunen en egen psykososial telefontjeneste?
Ja, vår psykososiale telefon er åpen mellom 09.00 og 16.00 på alle hverdager. Telefonen betjenes av fagpersoner innen psykisk helse. Hit kan du ringe hvis du kjenner deg engstelig og du trenger noen å snakke med.
Telefonnummr: 409 11 808 - psykososial telefontjeneste.
Flere nyheter knyttet til psykisk helse og Koronaviruset