Nå skal det males mer i havna

Hac-bygget.jpg - Klikk for stort bilde

14. Oktober arrangeres det et Graffiti jam ved HAC bygget i Horten. Prosjektet er et samarbeid mellom Horten Kommune, Oslo Farge & Tusj, og URGE.

Vi avslutter «maleåret 2017» med å tilføye byen enda en gren innen urban kunst. Denne gang ingen ringere enn pioneren selv innen gatekunst. Nemlig den «bokstavbaserte» graffitien som oppstod i New York på 70 tallet. 30 meter vegg skal dekkes av fem av de beste graffitikunstnerne i Norge og de står fritt til å utvikle konseptet selv.

«Enhver by får den graffitien den fortjener»

De siste årene har Horten Kommune hatt et stort fokus på å gjøre bybildet mer fargerikt og spennende. Dette er en del av handlingsplanen for sentrum og diverse strakstiltak har blitt utført som en del av det overordnede målet om å skape et attraktivt og urbant byrom. I dag preges områder i sentrum av store kunstverk og interessen for disse produksjonene har nådd langt utenfor byens grenser. En av fellesnevneren for disse kunstverkene er graffitiestetikk.

Horten er ikke den første byen som åpner for graffitiestetikk og «gatekunst» i bybildet, men Horten gjør det på sin måte. Spekteret på samtidskunst kunst i Horten sentrum er bredt. Fra fotografier til malerier. Fra realisme til abstrakt. Etter hvert som kommunen gjennomført prosjekter, har også interessen for å bruke Horten som lerret, økt. Horten skal være et attraktivt sted å bo, jobbe i, besøke, og oppleve kunst som er større enn seg selv.

Hva er et graffiti «JAM»?

Dette er en form for impulsivt samarbeid mellom kunstnerne der lite eller ingenting er avtalt på forhånd. Kan ses på i likhet med et musikalsk «jam», der for eksempel jazzmusikere som vanligvis ikke spiller sammen, møtes og fremfører det som føles naturlig der og da. Deltagere, sted og omgivelser er de avgjørende faktorene. Kunstnerne jobber med sine individuelle verk opp mot et felles ønsket resultat.

Inn i varmen

Graffiti i Norge er ikke et nytt fenomen. På snaue 30 år har det gått fra å være et særegent ungdomsutrykk til en kostbar plage for samfunnet. Til tross for nulltoleransen og den bemerkningsverdige «krigen mot tagging» på 90 tallet, har kulturen og estetikken bestått. I dag anses graffitien som mer «stuerein» og flere norske graffitimalere har bemerket seg i både nasjonale og internasjonale kunstkretser. Uttrykksformen er gjort seg mer synlig for både allmenheten og kunstintuisjonene. Graffiti har trukket gradvis inn galleriene, våre hjem og hjerter. Graffiti anses i dag som en av de viktigste grenene innen samtidskunst og får stadig mer plass i det offentlige rom. I tillegg til dette har det blitt vanligere å hente inspirasjon fra graffitiestetikk. Enten om det er i reklame, mote, design, arkitektur eller byutvikling.

Fant du det du lette etter?