Nå kartlegges bunnen i Indre Havn

Kristian Bjerkli og Håvard M. T. Midkil fra GeoSubSea AS, her sammen med Anders Bergsli (Horten kommune), prosjektleder for Ren Indre Havn - Klikk for stort bilde

Med båten fullspekket av utstyr utviklet i Horten skal trondheimsfirmaet GeoSubSea kartlegge sjøbunnen i Indre Havn.

150 år med skipsverft, verksteder, avfallsfylling og annen aktivitet i rundt har gjort sitt med Indre Havn. Selv om vannkvaliteten er bra nok til både bading og fisking, viser undersøkelser at sjøbunnen inneholder høye konsentrasjoner av miljøgifter som bly og kvikksølv. Horten kommune er prosjekteier og prosjektleder i en styringsgruppe som skal rydde opp i forurensningen.

Progresjon fra Horten

Horten kommune er godt i gang med forarbeidet. I tiden som kommer vil man også – bokstavelig talt – nå bunnen av prosjektet. Selskapet GeoSubSea, landets første og eneste godkjente sjømålingsaktør for Kartverket, er spesialister på oppgaven i vente.

- I helgen er GeoSubSea i gang med å gjennomføre en sjøkartlegging i Indre havn og gjestehavnene i Horten og Åsgårdstrand. Utstyret som brukes i kartleggingen er utviklet i Horten av Kongsberg Maritime, sier prosjektleder for Ren Indre Havn, Anders Bergsli fra Horten kommune.

Et område på en drøy kvadratkilometer i indre deler av havna skal gjennomsøkes av et topp moderne multistråle-ekkolodd, som Kongsberg Maritime er verdensledende i utviklinga av. Resultatet vil danne deler av grunnlaget for detaljprosjekteringen i Ren Indre havn-prosjektet.

- Med denne kartleggingen er et viktig grunnlag for videre detaljprosjektering innhentet. Det gjør at vi virkelig får progresjon i prosjektet og kan forberede oss på tiltak allerede i 2019, sier Bergsli.

Kostbart og verdifullt

Arbeidet med planen for opprydding av forurenset sjøbunn i Horten Indre havn har vært finansiert av Miljødirektoratet, Forsvarsbygg, Horten kommune og Horten Industripark. Selve opprydningen, hvor tiltaket består av en kombinasjon av mudring og tildekking, vil trolig ende på en prislapp i nærheten av 142 millioner.

- Myndighetene arbeider for å få et rent og rikt hav med en forbedret forurensningssituasjon i sjøbunnen. Selv om Indre Havn ikke er en miljøversting, vet vi at miljøgifter i sjøbunnen kan tas opp i planter og dyr som lever på den, og videre kan de spres oppover i næringskjeden. Partikler med forurenset sjøbunn kan også virvles opp av båtpropeller. Dette er derfor verdifullt arbeid for oss alle, påpeker Bergsli.

Sist endret 10.11.2017 13:47
Fant du det du lette etter?